"Strive for perfection in everything you do" - Sir Henry Royce

Stomatologie minim invaziva

Caria dentara este o afectiune a carui debut este favorizat de trei factori:prezenta placii bacteriene cariogene,teren favorabil si o dieta bogata in zahar.

Conceptul de stomatologie minim invaziva a aparut ,ca si consecinta a intelegerii  evolutiei procesului carios, precum si datorita dezvoltarii materialelor restaurative.

Abordarea traditionala de tip "drilling and filling",trateaza doar simptomele afectiunii, nu si cauza acesteia, fara sa puna accentul pe preventie.Se poate vorbi de interventie minim invaziva daca introducem in planul de tratament al pacientului, patru elemente:

 - identificarea factorilor de risc

  - preventia

 - restaurarea non-invaziva si minim invaziva

-programarea controalelor periodice in functie de susceptibilitatea pacientului

Acest concept reprezinta un real beneficiu pe termen lung pentru starea de sanatate orala, dar si generala , a oricarui pacient. In special pentru cei mici, controalele periodice si simple proceduri de preventie impotriva cariilor, vor fi primite mult mai bine decat interventiile mai ample.

Rolul parintilor este foarte important in  formarea unui obicei corect de igiena.Este recomandat sa obisnuim copilul cu igiena dentara cat mai curand  ,iar periajul trebuie facut zilnic, de doua ori.

Un alt aspect care este bine de stiut , se refera la faptul ca , cariile dintilor de lapte evolueaza mai rapid decat cele ale dintilor permanenti. Exista inca ideea gresita ca dintii de lapte pot  ramane cariati, pentru ca tot cad si vor fi inlocuiti cu altii noi.  Abcesul ,care apare la dintii temporari, poate afecta mugurele dintelui permanent aflat  in imediata vecinatate.

Pentru ca aspectul dintilor are un impact major asupra imaginii noastre ca si individ , este de dorit sa acordam o mai mare atentie, cavitatii orale.